عزم جهانی برای حذف زغالسنگ از چرخه تولید برق
به گزارش رادیو صنعت، زغالسنگ همچنان ۱۵ درصد از ترکیب انرژی گروه هفت (G7) را تشکیل میدهد، اگرچه این میزان نسبت به ۲۰ یا ۳۰ سال گذشته بهطور قابلتوجهی کاهش یافته است. با این حال، طبق استانداردهای جهانی، این میزان هنوز هم قابلتوجه است و نیاز به حذف دارد. با این وجود، برای برخی از اعضای این گروه مانند آلمان و ژاپن که به ترتیب ۲۵ و ۲۹ درصد برق خود را از زغالسنگ تأمین میکنند، حذف این سوخت فسیلی چالشبرانگیزتر از حد انتظار بوده است.
آژانس حفاظت از محیط زیست ایالات متحده نیز بر ضرورت حذف زغالسنگ تأکید کرده و الزام کرده است که تمامی نیروگاههای جدید با سوخت زغالسنگ و گاز باید تا سال ۲۰۳۹ یا به سیستمهای جذب کربن مجهز شوند یا تعطیل گردند. بر اساس تعهدات جدید اعضای G7، آنها مصمم به پایان دادن به انتشار گازهای گلخانهای ناشی از سوزاندن زغالسنگ تا سال ۲۰۳۵ هستند.
با این حال، حذف زغالسنگ توسط G7 ممکن است قیمت این سوخت فسیلی را برای کشورهای دیگر، بهویژه چین و هند، کاهش دهد و در نتیجه باعث افزایش مصرف آن در سایر اقتصادهای بزرگ و کشورهای فقیرتر آسیا شود.
از سوی دیگر، انرژیهای تجدیدپذیر مانند باد و خورشید و حتی نیروگاههای هستهای جدید، بهسختی میتوانند جایگزین ظرفیت از دسترفته زغالسنگ شوند. ساخت نیروگاههای هستهای جدید نیز به زمان زیادی نیاز دارد و تقاضای گاز طبیعی برای جبران این کمبود افزایش خواهد یافت، که میتواند به تکرار بحران انرژی سال ۲۰۲۲ در اروپا و آسیا منجر شود.
تقاضا برای انرژی بهویژه با رشد سریع فناوریهایی مانند هوش مصنوعی که مصرف انرژی بیشتری دارند، در حال افزایش است. این افزایش تقاضا، تنها با افزودن انرژیهای تجدیدپذیر قابل جبران نیست و به نظر نمیرسد که G7 بتواند زغالسنگ را بهطور کامل از چرخه تولید برق حذف کند. این موضوع نشاندهنده نیاز به بررسی دقیقتر و تلاشهای بیشتری در این زمینه است.